sunnuntai 3. tammikuuta 2016


Joulu meni kiireisesti ja mukavasti. Ei ollut aikaa tehdä jouluvalmisteluja joten niistä ei voinut stressata. Joulun ruokaostokset tein puolessa tunnissa ja silti muistin melkein kaiken.

Joulupäivänä kävimme Etelä-Suomen läntisimmällä kohdalla katselemassa aaltoja. Eiväthän ne tuossa kuvassa näytä miltään. Silti tuuli repi melkein hiuksetkin päästäni enkä uskaltanut nousta rannan kiville koska pelkäsin että aalto vetäisi mukanaan.

Kiipesimme lintutorniin, siellä on jossain geokätkökin jota en ole vielä löytänyt ja joka ärsyttää minua joka kerta siellä vieraillessani.


Joulufiilikseni ovat muuttumassa vuosi vuodelta neutraaleimmiksi. Ennen joulun aika oli  sadunomaista ja joulukuu kesti ikuisesti. Sen menoa surin hartaasti ja pitkitin pyhien viettoa pitkälle tammikuuhun, olihan perinnekin puolellani sillä vasta "paha nuuti joulun pois viepi" eli sain hyvin mielin viettää juhlaa 13. päivään saakka. Olin jouluihminen.

Sitten kaikki muuttui ja muutaman vuoden ajan koin jouluinhoa. Kaupallisuus kiukutti. Turhaa stressiä ja turhaa tavaraa jota ihmiset eivät tarvinneet, turhia paineita miten joulu pitäisi viettää. Ihmiset lehtien palstoilla ja foorumeilla paljastivat kiukkunsa ja raivonsa siitä kun toiset eivät toimineetkaan jouluna kuten he olisivat halunneet ja miten jonkun tuoma lahja oli liian halpa ja miten taas riideltiin kenen luoksi jouluna mentiin. Kaupoissa näytti kuin ihmiset olisivat vain heitelleet kärryihin ajattelematta tavaroita, vain siksi koska piti ostaa.

Nyt vaikuttaa että olen löytänyt keskitien. Kai se on ollut kasvamista. Ei minun ole pakko olla niin kuin muut. On vaikeaa olla samalla yksilö ja samalla osa yhteiskuntaa tai osa perhettä. On löydettävä tapa toimia siten että on uskollinen itselleen ja tunteilleen mutta ettei keskity liikaa itseensä ja kuplaansa.

Kulunut vuosi on ollut hyvä. Lemmikkieni joulukuvaa ottaessa olin onnellinen että tänä vuonna laumasta ei lähtenyt ketään. Sain toteutettua vuoden mittaan uusia tavoitteita joihin en ennen kokenut minulla olevan osaamista tai kykyä. Näiden tavoitteiden toteutuessa olen alkanut voimakkaammin luottamaan siihen toteamukseen että kaikki tapahtuu oikeaan aikaan.

Minäkään en toteuttanut ajatuksiani ennen, ennen ei vain ollut niiden aika. En toteuttanut niitä koska ennen en kyennyt. Ennen minulla ei ollut kaikkea sitä kapasiteettia asioiden toteuttamiseen joka minulle kasvamisen myötä kertyi. Nyt kykenin ja se voimistaa uskoani siihen että kykenen toteuttamaan kaiken sen mitä haluan, omalla ajallaan.

Ylipäätään nautin suuresti siitä että minusta tulee vuosi vuodelta vanhempi. On hienoa kun iän myötä itseluottamus lisääntyy. Nuorena pidin itseäni pohjimmiltaan pärjäävänä ja itsevarmana mutta todellisuudessa olin kuitenkin vailla hyvää itseluottamusta. Uskoin liikaa siihen mitä muut sanoivat ja oli helppoa uskoa enemmän muiden mielipiteitä itsestä kuin omaa itseään. Nyt en enää antaisi voimaani muille.

Mitä väliä sillä onkaan mitä muut ajattelevat?

Ihmiset jotka selvästi eivät tunne sinua kuten itse tunnet itsesi, ihmiset jotka toimivat vain omasta monesti vajavaisesta ymmärryksestään ja tuskistaan lähtien. Jos joku sanoo jotain ilkeää, kertoo se melkein aina enemmän sanojastaan kuin siitä jolle asia sanotaan. Tämän sisäistäminen on tuonut elämään uutta vapautta.

Iästä vielä; nuorempana raskaat kokemukset, kivut ja koettelemukset tuntuivat elämän lopulta. Silloin ei ymmärtänyt että ne olivat kuoppia matkassa joka on elämä ja joita aina tulee. Vaikeinkaan vaikeus ei ole niin vakavaa. Kaikesta selviää, taas aurinko paistaa.

Tänä vuonna muiden ihmisten vaikeuksien seuraaminen on opettanut minulle lisäasioita elämästä. Sivusta katsottuna on  helppoa nähdä miten itsekukin kärsivä voisi hävittää elämästään suurimmat tuskan tuottajat, mitä muutoksia olisi tehtävä ja miten olisi otettava voima takaisin omiin käsiin. Mutta mitään ei tapahdu ennen kuin on aika. Kärsimys ja tuska lisääntyvät kunnes ne käyvät sietämättömäksi, kunnes tapahtuu muutos ajattelussa joka antaa konkreettisen välineen konkreettisten asioiden muuttamiseen. Kukaan ulkopuolinen ei voi muutokseen osallistua sillä aina on kyse kunkin ihmisen omasta matkasta ja omasta koulusta.

Kenellekään ei koskaan ikinä tule ketään ulkopuolista pelastajaa joka muuttaisi kaiken ja ottaisi pahan pois.

Eivätkä asiat parane ajattelemalla että jospa ne itsestään muuttuisivat ilman että itse tekee mitään. Kaiken muutoksen takana on aina muutos itsessä ja jos sitä muutosta ei tee, ei mitään tapahdu.

Onneksi elämä yleensä antaa aikaa muutoksille. Jos muutoksiin ei kykene elämässään nyt, voi hyvin antaa aikaa itselleen kasvaa kunnes muutoksiin kykenee. Tulee päivä jolloin on valmis.

...Kunhan mielessään silti pitää että niiden muutosten toteuttaja on itse, ei kukaan tai mikään muu.

Minulle on siis ollut hieno oivallus ymmärtää että lisävuodet tuovat lisäfiksuutta. Odotan innolla uusia vuosia, tätä vuotta. Tuli mitä tahansa, tiedän että selviän. Elämän tuomat pimeät kuopat ja laaksot joita takuulla on matkan varrella eivät voi tuoda mitään minkä yli en osaisi kulkea tavalla tai toisella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti