lauantai 16. tammikuuta 2016

Näkkäri


Lahjoitin vanhan ja hankalan mehukoneeni pois ja hankin uuden tilalle. Nyt juon juuresmehuja 
pari kertaa viikossa. Porkkanaa, punajuurta, kaalia, perunaa. Sipuliakin hiukan joskus. 

En erityisesti voi sanoa nauttivani juuresmehuista. Joisin kyllä mielummin limsaa ja energiajuomaa
 jos haitat katoaisivat ja terveysmehujen edut ilmaantuisivat niihin mutta eivät ne suorastaan 
pahojakaan ole. Paitsi sipulimehu.

Mehun jälkeen jää valtavasti kuitumassaa joka on hyvä juttu koska siitä teen näkkäriä. 

Laitan massan kulhoon, lisään siemeniä kuten chiaa ja seesaminsiemeniä, paljon mausteita sekä 
chiliä ja sitten paistan pari tuntia. Mikään ei mene hukkaan ja tuo näkkäri on tosi hyvää.


Ostin taannoin myös kokonaisia kookoksia koska ne olivat niin halpoja ja raastoin säilöön pakastimeen.
 
 Sieltä on hyvä ottaa silloin tällöin milloin mihinkin. Ei vaan saa unohtaa pussia pakkasen syövereihin seuraavaan kesään saakka kuten joskus joillekin jutuille tapahtuu.


Tässä tein hiukan erilaista näkkäriä. 
Kookosraastetta, chia- ja auringonkukansiemeniä, nokkosjauhetta.

Tarkemmin:

1.5dl chiasiemeniä
2dl vettä
1.5dl nokkosjauhetta
1dl auringonkukansiemeniä
3.5dl kookosraastetta
1rkl valkosipulijauhetta
2 tl mustapippuria
suolaa maun mukaan

Levitä leivinpaperille ohueksi levyksi ja kuivaa uunissa n. 150 asteen lämpötilassa muutama tunti.


Tuo taikina on niin erilaista kuin tavalliset leipätaikinat, niin kaunista ja sammaleisen näköistä.

 Kauneus on katsojan silmässä?

5 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä limasammaltaikinaa.:) Kuulostaa herkullisilta sun näkkärit (ja superterveellisiltä!)

    Mä harkitsin mehustimen hankkimista (ja äiti melkein väkisin yritti ostaa sellasen mulle joululahjaksi..) mut ne on aika isokokoisia laitteita ja mun keittiöön ei vaan mahdu... Sellasta oon harkinnut että jos mun mikro joskus hajoaa niin sen tilalle vois sitten joskus ostaa mehustimen. Mut saa sit nähdä.
    Sellasen käsivoimin toimivan suuremman mehupuristimen kyllä aion ostaa ens kesänä. Aion puristaa sillä mehua omista omenoista. Tähän asti ne on viety puristamoon mehustettavaks, mut se on melko tyyristä puuhaa ja sinne täytyy viedä kaikki omenat kerralla, vaikka ne kypsyy aika eri aikoihin. Omalla puristimella sais aina tehtyä vaikka pienenkin satsin kerralla, miten ne omenat sitten kypsyykin.

    Oon joskus ostanut sellasta mehua kaupasta, jossa on punajuurta, omenaa ja inkivääriä. Se on hurjan hyvää. (Hurjan kallista myös, et en raaski kovin usein ostaa...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla oli juurikin sellainen jättikokoinen mehukone joka vei kaiken tilan ja oli hankala muutenkin. Mun äidillä taas on pienenpieni mehukone jonka sakkasihti (siis se mihin kuidut tulevat) on niin pikkuinen ettei siitäkään koneesta ole oikein arkikäyttöön.

      Mutta sitten löysin just oikean kokoisen. Ostin sen yhdeltä mukavalta rouvalta joka oli käyttänyt sitä vain kerran, merkki on tefal frutelia. Ei vie enempää tilaa kuin pieni leivänpaahdin. Se entiseni oli varmaan isompi kuin mikro. Ja siihen menee kolmen porkkanakilon kuidutkin eli ei paha.

      Laita mikro mieluiten pois ja hanki tuollainen ;)

      Minulla on myös sellainen käsivoimapuristin enkä ihan heti suosittele sellaista. Ostin sen samoissa ajatuksissa kuin sinäkin mutta se tekee pikemmin sosetta kuin mehua. En ole saanut itseasiassa mistään ruohosta/hedelmästä/kasvista/juureksesta sillä irti tippaakaan mehua vaan aina vaan sosetta ja joskus ei mitään. Mutta ehkä niitä on erilaisia, tää nyt on kuitenkin varoituksen sana.

      Poista
    2. Pitää laittaa merkki muistiin. Se on kyllä silti liian iso vielä, mut tosiaan sit kun se mikro hajoaa... En oo valmis siitä luopumaan niin kauan kun se on ehjä. Se on sen verran onneton kapistus että sitä tuskin kukaan huolis ilmaseksikaan ja en halua toimivaa laitetta ihan romuksikaan laittaa. Ja se on kyllä mun viileässä (jonkun mielestä kylmässä...) kodissa ihan ehdoton taikinannostatuspaikka, ja kaurapussin lämmityksessä se on (lähes) korvaamaton.

      Voi ei, olipa kurja kuulla tuo omenapuristimesta! Nyt meni suunnitelmat ihan uusiksi... Se sun puristin oli siis sellanen vanhanaikanen ruuvipuristimen tyyppinen? Sellanen kun tanskalaisella maajussillakin on? (Sillä on vaan jättikokoinen.)



      Poista
  2. Voi kuinka terveellisiä juttuja sä harrastat, mä ihan oikeesti häpeen. Ooon muuten sun blogissa eka kertaa ja liityin lukijaksikin. Ois kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin.

    VastaaPoista
  3. Oon ehkä vähän kujalla, mutta en ole ennen ajatellut, että juuresmehuja voi tehdä itse. Minkälaisella laitteella sä niitä teet? Ja näkkäri kuulostaa herkulliselta: pitää kokeilla :)

    VastaaPoista